Incident ciudat într-o școală din Bistrița-Năsăud! Elevii au dat peste niște cutii de lapte, pline de viermi. Ce măsuri iau autoritățile

Elevii unei clase de la Liceul Tehnologic „Florian Porcius”, din localitatea bistrițeană Rodna, au avut parte, marți, de o surpiză foarte neplăcută. În pauza de prânz, au descoperit viermi pe niște cutii de lapte, primite prin programul guvernamental „Cornul și laptele”. Cutiile cu lapte au fost retrase, iar despre incident au primit informări atât Inspectoratul Școlar Județean, cât și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, dar și furnizorul. Au rămas însă pe dinafară instituțiile de control, respectiv Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bistrița-Năsăud și
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bistrița-Năsăud, care au aflat despre incident de la jurnaliști.

 

O clasă a VII-a de la Liceul Tehnologic „Florian Porcius” din Rodna a avut parte, marți, de o gustare cu surprize, potrivit bistrițeanul.ro. Într-o cutie în care se aflau 21 de cutii triunghiulare cu lapte, ce urmau a fi consumate de elevi, au fost găsite larve.

Elevii care au făcut descoperirea au alertat profesorii, care au retras cutiile cu lapte, înainte ca cineva să apuce să le consume. Ulterior, conducerea școlii a trimis o informare Inspectoratului Școlar Județean, care a confirmat existența viermilor.

„La primirea cutiilor ambalate, așa cum vin de la furnizor, repartizate pentru clasa a VII-a A, nu s-au constatat nereguli, nicio cutie nu avea ambalajul murdar sau deteriorat. Astfel, elevii de serviciu pe clasă au trecut la distribuirea laptelui sigilat în cutiile de formă triunghiulară, personal fiecărui elev, pentru aceasta fiind necesară desigilarea unei cutii mari, de formă pătrată. La desfacerea unei asemenea cutii mari, ambalată așa cum vine de la producător, elevii au constatat că aceasta era infestată cu larve. Elevii au semnalat cazul, cutia completă (cu cele 21 de cutii triunghiulare) a fost retrasă, fără a se distribui din ea și înlocuită cu altă cutie. După constatarea cazului am anunțat furnizorul. Menționăm că este pentru prima dată când am constatat asemenea caz„, a transmise presei, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

De incident a fost informat și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, care, la rândul său, a notificat furnizorul.

Din explicațiile pe care le-am primit de la directorul școlii și de la firma furnizoare, care de mai bine de 5 ani au contract pe județ, nu au avut niciun fel de probleme, cauza a fost că două cutii de lapte, la manipulare, la transport, nu se știe exact acum, cumva s-au lovit și laptele a curs dintr-una. Fiind foarte perisabil, într-o zi sau două s-au format acele larve. După semnarea contractului, se predă școlilor care practic trebuie să recepționeze, să semnaleze neconformitățile, defecte, tot ce este legat de calitate. Acest incident este primul și este singular. Laptele era în termen, iar cel din celelalte cutii era în perfectă stare. Baxul cu probleme a fost retras imediat și înlcouit„, a declarat pentru Realitatea de Bistrița, administratorul public al județului, Florin Moldovan.

Deși incidentul a avut loc marți 29 ianuarie, nu au fost notificate și instituțiile de control pe linia sănătății și siguranța alimentelor, respectiv DSP Bistrița-Năsăud și DSVSA Bistrița-Năsăud, care au aflat de la jurnaliști în timpul ședinței de Colegiu Prefectural, despre incidentul de la școala din Rodna.

Întrebat despre acest aspect, administratorul public al județului spune că de chestiune s-au ocupat direct colegii săi de la Direcția economică din cadrul Consiliului Județean.

Nu știu să vă spun care este protocolul direct, colegii mei de la Direcția Economică se ocupă de chestiunea asta, deci n-aș putea să vă spun pe cine au anunțat și pe cine nu au anunțat„, a spus Florin Moldovan.

Conducerile DSP BN și DSVSA BN au dispus constituirea unor echipe de control care s-au deplasat urgent la Rodna pentru verificări.

Câteva dintre colegele mele au mers în urmă cu puțin timp acolo la Rodna să vedem ce s-a întâmplat, dar din câte am înțeles laptele nu a fost distribuit la copii și că au fost retrase. Mergem să verificăm dacă au fost retrase cutiile, dacă se păstrează bine laptele„, a declarat pentru Realitatea de Bistrița, Anca Andrițoiu, directorul DSP Bistrița-Năsăud.

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.